Ceea ce parea imposibil, s-a realizat! Alexia va putea sa isi foloseasca mainile, desi sansele de reusita erau extrem de mici. Dupa o interventie chirurgicala de 20 de ore, in care zeci de catre medicale au fost implicate, specialistii de la Spitalul de Copii “Sf. Maria” au reusit sa ii replanteze fetei ambele membre superioare.

“Din fericire, intervenția chirurgicală până în acest moment putem spune că a fost un succes, s-a reușit replantarea celor două membre, unul de amputat, celalalt de revascularizat, fetița este este detubată, respiră singură, sperăm într-o evoluție bună a copilului, va mai avea nevoie de intervenție chirurgicale de reconstrucție ulterioară și de acoperire a defectelor cutanate ale membrului superior drept, dar noi suntem convinși că evoluția ulterioară va fi cu reluare funcționalității ambelor membre în proporție de aproximativ 85%. Va avea nevoie de un plan susținut de recuperare și fizioterapie dar faptul că s-a putut interveni foarte repede și s-a putut revasculariza foarte repede, cât și vârsta foarte tânără a pacientei, ne încurajează să sperăm că evoluția va fi foarte bună. În această săptămână va rămâne în ATI și pe parcursul următoarelor 5-7 zile va rămâne în ATI pentru tratament sportiv. Următoarea operație o planificăm în cursul zilei de luni pentru reevaluarea leziunilor și după trecerea fenomenelor inflamatorii acute, după 3-5 zile va mai urma o intervenție de reconstrucție a structurilor nervoase a membrului stâng, apoi după alte 3-4 zile, acoperirea defectelor cutanate restante”, a transmis Dr. Sidonia Susanu, coordonator al departamentului de Microchirurgie Plastică și Reparatorie din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Sf. Maria” din Iași.

Medicul iesean a precizat ca reusita acestei interventii de o complexitate deosebita se datoarea faptului ca echipajul SMURD ajuns la fata locului si care s-a ocupat de transport cat si medicii de la Spitalul Orasenesc Pascani, au reusit sa efectueze primele manevre medicale care sa permita realizarea cu succes a replantarii celor doua membre.

“Trebuie să precizăm că tratamentul acestui copil a început încă de la locul accidentului și a continuat în serviciul de Primiri Urgențe a Spitalului din Pașcani și pe aceasta cale aș vrea să mulțumesc colegilor din Spitalul Orășenesc Pașcani, medicului anestezist care s-a ocupat de acest copil și care a făcut primele manevre de resuscitare și de tratament intensiv al copilului, care ne-a permis nouă o intervenție de lungă durată. Acest lucru este absolut extraordinar pentru că doar având un punct de pornire foarte bun se pot face intervenții chirurgicale de o asemenea amploare. De asemenea, un lucru extraordinar de benefic pentru copil a fost faptul că a fost adusă extrem de repede în serviciul în care se efectuează intervenția chirurgicală și asta se datorează colegilor de la SMURD și în special doamnei doctor Graur, colega noastră, care a supravegheat copilul pe parcursul transportului și bineînțeles colegii din terapie intensivă care au primii care au inițiat terapia suportivă a pacientei. În sala de operație practic au participat 3 medici anesteziști, 2 medici ortopezi, 5 chirurgi plasticieni, un număr foarte mare de asistente medicale, infirmiere și brancardieri. Fără suportul și participarea tuturor acestor colegi, un singur om nu ar fi putut sa realizeze absolut nimic”, a precizat Dr. Sidonia Susanu.

Colaborarea strânsă dintre cadrele medicale a făcut ca intervenția să fie un succes, Alexia are șanse mari să își folosească mâinile, cu recuperarea a 85% din funcționalitate, ceea ce este mult peste ce se aștepta atunci când tânăra a fost dusă în sala de operație.

“Bineînțeles colegii care au primit-o în serviciul UPU sunt cei care au coordonat întreaga echipă de tratament și doamna doctor Fermeșanu este cea care ne-a pus la dispoziție informații despre pacientă înainte ca aceasta să ajungă în spital, în acest fel fiind deja pregătiți înainte de a veni copilul pentru ceea ce urma să realizăm. (…) 20 de de intervenție chirurgicală, au fost prevenite și tratate orice modificări ale statusului biologic al pacientului l. De precizat că replantarea unor segmente mari amputate de membre în cazul acesta 2 membre superioare este posibilă doar în condițiile în care se efectuează în mod continuu epurare extrarenală, plasmafereză, în timp intervenției chirurgicale în sala de operație. Fără aceste manevre de Terapie Intensivă suportivă nu poate fi realizată replantarea unui segment amputat de o asemenea dimensiune. (…) Din păcate au mai existat situații în care pacienții au necesitat intervenții de o asemenea amploare. În general, intervențiile de revascularizare necesită un timp atât de lung, pentru că intervențiile, de exemplu, dedicate pacientului ars, pot fi secventiațe pe un număr de ore stabilite de medicul chirurg și cel anestezist. În cazul segmentelor amputate operația se termină în momentul în care segmentul revascularizat este apreciat a fi viabil. Până în acel moment nu se poate întrerupe intervenția chirurgicală, nu se poate temporiza actul chirurgical. Nu vor rămâne multe cicatrici, vor rămâne o parte din teritoriile cutanate fără sensibilitate, dar cele considerate neimportante din punct de vedere funcțional. Cu un program susținut de kinetoterapie și fizioterapie în mod particular apreciem că recuperarea va fi în procent de de 85%”, a incheiat Dr. Sidonia Susanu.