Asociația Persoanelor cu Handicap din România Filiala Județeană Iași (APHR), în parteneriat cu Poliția Locală Iași și Inspectoratul Județean de Poliție Iași Poliția Rutieră Iași, organizează în perioada 1 martie 13 mai 2024 campania „AL MEU. Și handicapul, Și locul de parcare”. Plecând de la ideea că dreptul persoanelor cu dizabilități de a avea locuri de parcare nu este un moft, ci o necesitate, campania își propune să informeze în acest sens, pentru o mai bună comunicare și înțelegere între persoanele din această categorie și restul societății în general.
Totodată, prin intermediul oamenilor legii, vor fi scoase în evidență riscurile la care se expun cei care încalcă aceste drepturi. Concret, vor fi împărțite materiale informative și vor exista discuții cu șoferii, în mai multe parcări publice din Municipiul Iași.


Lansarea oficială a campaniei va avea loc vineri, 1 martie 2024, în parcarea Primăriei Municipiului Iași, după următorul program:

Ora 12:00: Întâlnire în Parcarea Primăriei Municipiului Iași;
Ora 12:1513:15: Împărțirea broșurilor;
Ora 13:1513:25: Ne îndreptăm spre Parcarea Cinematografului Victoria;
Ora 13:2513:45: Pauză de ceai, în locația Noir Coffee Roasters din Piața Unirii din Iași;
Ora 13:4514:45: Împărțirea broșurilor în parcarea Cinematografului Victoria;
Ora 14:4514:55: Ne îndreptăm spre Parcarea de pe Bulevardul Independenței, peste drum de Piața Independenței;
Ora 14:5515:25: Împărțirea broșurilor.

Prin acțiuni derulate în cadrul campaniei vom promova respectarea legislației în vigoare și de încurajare a respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități, În județul Iași sunt 32.176 persoane cu dizabilități, dintre care 3.459 sunt copii. Persoanele cu dizabilități fac parte din comunitate! Ei sunt cetățeni cu drepturi depline și își revendică locul în
societate, demn și egal, iar pentru o incluziune socială reală și necondiționată, se impune accesul neîngrădit la locurile de parcare rezervate și semnalizate pentru persoanele cu dizabilități”, spune Pitaru Vasile Bogdan, președintele APHR.
Program de voluntariat
Între timp, Asociația Persoanelor cu Handicap din România Filiala Județeană Iași a dat start înscrierilor în programul de voluntariat în cadrul campaniei „AL MEU. Și handicapul, Și locul de parcare”, invitând la implicare și responsabilizare. Doritorii se pot înscrie completând acest FORMULAR.

Este nevoie de implicare tocmai pentru că această campanie se va desfășura pe parcursul mai multor luni, până pe 13 mai 2024. Astfel, activități de informare și conștientizare vor avea loc în mai multe parcări publice din Iași, după cum urmează:

Parcare Primăria IAȘI (în deschiderea campaniei, 1 martie);
Parcare Teatru National, (în deschiderea campaniei 1 martie);
Parcare Cinematograful Victoria (în deschiderea campaniei, 1 martie);
Parcare Independețeipeste drum de Piața Independenței (în deschiderea campaniei 1 martie);
Parcare Gară (9 martie);
Parcare capăt Dacia (9 martie);
Parcare Palatul CulturiiPalas, (9 martie);
Parcare IndependențeiLăpușeanu (16martie);
Parcare IndependețeiSpitalul Spiridon (16 martie);
Parcare IndependețeiMănăstirea Golia (16 martie);
Parcare Hala Centrală (17 martie);
Parcare Strada Bărboi (17 martie);
Parcare Anastasie Panu (lângă Moldova Center), (30 martie);
Parcare Anastasie Panu (Banca Transilvania), (30 martie);
Parcare Catedrala Mitropolitană (31 martie);
Parcare Carrefour Felicia (31 martie);
Parcare Gara Internațională (peste drum de Petrom), (6 aprilie);
Parcare Podu RoșRed Cube (6 aprilie);
Parcare Palatul CulturiiPalas, (7 aprilie);
Parcare Carrefour ERA, (7 aprilie);
Parcare Aleea Decebal (Take and Eat), (13 aprilie);
Parcare Bulevardul Socola (Compan), (13 aprilie);
Parcare Palatul CulturiiPalas, (14 aprilie);
Parcare Carrefour Felicia, (14 aprilie)
Parcare Strada Mușatini (cartierul Alexandru Cel Bun), (4 mai);
Parcare Mircea Cel Bătrân (4 mai);
Parcare Grădina Botanică (5 mai).
Parcare Carrefour ERA, (5 mai)
Dar și, așa cum am menționat, în parcările supermarketurilor: Profi, Metro, Selgros, Carrefour (Felicia, ERA), rețeaua de magazinului Kaufland etc.
Ce spune legea
Campania „AL MEU. Și handicapul, Și locul de parcare” promovează respectarea Legii nr. 488/2006, reactualizată, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap la nivel național, modificată prin Legea 145 din 22 iulie 2020, care prevede că ,,parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate şi semnalizate prin semn internaţional pentru persoane cu handicap se sancționează cu amendă
de la 2.000 de lei la 10.000 de lei şi ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv”.

Constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzilor se va face atât de către agenţii de circulaţie, cât şi de personalul de control cu atribuţii în acest sens, iar sumele obţinute din aplicarea amenzilor se fac venit la bugetul de stat.

Organizat de: Asociația Persoanelor cu Handicap din România Filiala Județeană Iași

Susținut de: Primăria Municipiului Iași, Direcția de Asistență Socială Iași, DGASPC Iași, Poliția Locală Iași, Inspectoratul de Poliție Județeană Iași Serviciul Poliția Rutieră Iași.

Parteneri: Asociația Nevăzătorilor din România Filiala Iași, Asociația „Eu Respect” Iași, Alianța pentru Promovarea Transportului Alternativ Iași, Palas Mall
Cafeaua oficială: Noir Coffee Roasters
Parteneri media: VIVA FM, Ziarul de Iași, Agerpres, Europa FM, Evenimentul, Observator Cultural, Mediafax, TVR Iași, TVR5 Monde, Radio Iași, Radio România Cultural, Antena 3, Antena , AGERPRES, Iași TV Life, AARC.ro, Suplimentul de Cultura, Radio HIT, inoras.ro, Apollonia TV, Movienews.ro, GOLD FM, Prima TV/ Adevarul LIVE, Realitatea, TELEM, Aleph News, TVR Moldova, MONITORU, Cromtel TV, goblenart.ro, Radio România Iași, Curierul de Iași, 24 Iași, Revista Timpul, AltIași, UAIC CuzaNet, Opinia Studențească, 24:ORE Cotidianul, Grupul De Presă Medianet SRL, Evenimentul Cotidian, Lumina, Digi Iași, Protv Iași, Dilema Veche