La ora 17:00, in fata Casei de Cultura a Studentilor, cateva zeci de tineri, atat membri ai comunitatii LGBTQ, insotiti de reprezentantii unor asociatii dar si simpli sustinatori ai acestora s-au adunat intr-un mars pasnic, pentru a marca incheierea festivalului inceput pe 11 septembrie.

Odata cu fortele de ordine, politisti si jandarmi, in zona au aparut un alt grup de aproximativ 30 de adolescenti si chiar copiii mici ce purtau tricouri albe cu mesaje sugestive: “DUMNEZEU ESTE IUBIRE, NU SPURCATI IUBIREA”. Acestia aveau lumanari aprinse si rosteau rugaciuni si cantece bisericesti. Totodata, un grup mai vocal, insotiti de un preot, purtand icoane si alte obiecte bisericesti (cadelnita, tamaie si chiar o cruce) au adresat numeroase injurii la adresa tinerilor din comunitatea LGBT si au rabufnit si asupra jandarmilor respectiv, a presei prezente.

Jandarmii prezenti nu au lasat, insa, ca lucrurile sa scape de sub control, astfel ca marsul s-a desfasurat in conditii pasnice. Comunitatea LGBT prezenta, s-a indreptat apoi, in liniste, pe Bulevardul Independentei pana la Moldova Mall. La plecarea din fata Casei de Cultura a Studentilor, tinerii au fost stropiti cu aghiazma de catre grupul de credinciosi insa nu au avut loc alte incidente.

Municipalitatea ieseana anuntase ieri ca marsul Rise Out al comunitatii LGBT anuntat in data de 1 octombrie 2021 nu a fost aprobat :

“Avand in vedere faptul ca pe 1 octombrie este o manifestare religioasa importanta ortodoxa, pentru a evita orice posibil incident, Primarul Municipiului Iasi considera ca organizarea unui marș LGBTQ nu este potrivit, nu va semna aprobarea unui asemenea mars si va reanaliza acest subiect dupa Sarbatorile Iasului”, anuntasera reprezentantii Palatului Roznovanu.

Cu toate aceastea, edilul-șef a revenit in cursul zilei de 1 octombrie cu o propunere:

“in data de 1 octombrie, la ora analizata sa fie organizata doar intalnirea reprezentantilor asociatiilor in conditii de siguranta sanitara, iar, in spiritul respectului si tolerantei reciproce, Marsul Iasi Pride sa fie organizat dupa Sarbatorile Iasului, la orice data dupa 15 octombrie 2021 care ar conveni initiatorilor, de asemenea in conditii de siguranta sanitara, de ordine publica si fara a aduce atingere niciunui participant”.