În data de 6 octombrie a.c., poliţiştii ieşeni au intervenit la peste 80 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112.

Au fost aplicate peste 210 sancţiuni contravenţionale, iar în urma acţiunilor şi intervenţiilor efectuate au fost sesizate peste 20 de infracţiuni.

Ieri, poliţiştii au acţionat, la nivelul judeţului Iaşi, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice.

Au fost organizate 2 acţiuni şi s-a intervenit la 85 de evenimente, dintre care 76 au fost sesizate prin 112.

În urma activităţilor au fost sesizate 22 de infracţiuni.

Totodată, pentru neregulile constatate, poliţiştii au aplicat 213 sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 65.590 de lei.

Siguranţa rutieră şi salvarea de vieţi sunt, de asemenea, priorităţi ale Poliţiei Ieşene. Astfel, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie.

Au fost reţinute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 22 de permise de conducere şi au fost retrase 8 certificate de înmatriculare.

UPDATE://REŢINUT DE POLIŢIŞTI PENTRU FURT CALIFICAT

La data de 5 octombrie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 6 Poliţie Iaşi au reţinut pentru 24 de ore un tânăr de 18 ani, bănuit de comiterea infracţiunii de furt calificat.

Din investigaţiile efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că în seara de 3 octombrie a.c., acesta ar fi sustras bani şi bunuri dintr-un autoturism parcat pe raza municipiului Iaşi.

La data de 6 octombrie a.c., tânărul bănuit de comiterea faptei a fost prezentat, cu propuneri legale, Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, faţă de acesta fiind dispusă măsura preventivă a controlului judiciar pentru 60 de zile.

Cercetările continuă.

REŢINUT DE POLIŢIŞTI PENTRU FURT CALIFICAT ŞI TENTATIVĂ LA FURT CALIFICAT

La data de 6 octombrie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Hârlău au identificat un tânăr de 18 ani, bănuit de tentativă la furt calificat şi furt calificat.

Din investigaţiile efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că în seara de 26 spre 27 septembrie a.c., acesta ar fi încercat să pătrundă într-un bar din Hârlău, cu intenţia de a sustrage bunuri, însă ar fi fost surprins de persoana vătămată.

În seara de 27 spre 28 septembrie a.c., tânărul ar fi pătruns într-o cofetărie din oraşul Hârlău, de unde ar fi sustras bani şi bunuri (un laptop, o boză audio, o sticlă de coniac).

În seara de 30 septembrie spre 1 octombrie a.c., acesta ar fi pătruns într-o unitate de învăţământ şi de unde ar fi sustras nouă laptopuri. De asemenea, ar fi pătruns într-un centru de servicii sociale, de unde ar fi sustras un telefon mobil.

Bunurile au fost recuperate de poliţişti.

În baza probatoriului administrat în cauză, la data de 6 octombrie a.c., tânărul bănuit de comiterea faptelor a fost reţinut de poliţişti pentru 24 de ore, fiind introdus în Arestul I.P.J. Iaşi.

La data de 7 octombrie a.c., acesta va fi prezentat, cu propuneri legale, Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.

Cercetările continuă.

BĂTRÂNĂ DISPĂRUTĂ, GĂSITĂ LA SCURT TIMP DE POLIŢIŞTI

La data de 6 octombrie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 4 Poliţie Rurală Miroslava au fost sesizaţi cu privire la faptul că o femeie de 91 de ani, din comuna Ţibana a plecat de la domiciliu într-o direcţie necunoscută.

Din primele verificări nu au putut fi stabilite informaţii concrete despre circumstanţele în care aceasta a dispărut.

După emiterea ipotezelor de lucru, planificarea strategiei de căutare şi a direcţiilor de acţiune, poliţiştii, cu sprijinul pompierilor şi al jandarmilor, au efectuat căutări, iar în scurt timp, femeia a fost depistată pe raza localităţii de domiciliu.

Femeia a fost preluată de familia sa, declarând că nu a fost victima vreunei infracţiuni.

UPDATE://DEPISTAT DE POLIŢIŞTI CIRCULÂND CU 92 KM/H , FĂRĂ A DEŢINE PERMIS DE CONDUCERE ŞI FIIND SUB INFLUENŢA ALCOOLULUI

La data de 4 octombrie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Iaşi au depistat un bărbat de 32 de ani, în timp ce conducea un autoturism, pe DJ 248 A, în localitatea Valea Ursului, cu viteza de 92 km/h control radar, sectorul de drum fiind limitat la 50 km/h.

Conducătorul auto nu a oprit la semnalele poliţiştilor, însă acesta a fost oprit la scurt timp.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că acesta nu deţine permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

De asemenea, întrucât emana halenă alcoolică, bărbatul a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0,74 mg/l alcool pur în aerul expirat, însă a refuzat prelevarea de mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

În baza probatoriului administrat în cauză, la data de 5 octombrie a.c., bărbatul bănuit de comiterea faptelor a fost reţinut de poliţişti pentru 24 de ore, fiind introdus în Arestul I.P.J. Iaşi.

La data de 6 octombrie a.c., bărbatul bănuit de comiterea faptei a fost prezentat, cu propuneri legale, Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi şi Judecătoriei Iaşi, instanţă care a dispus arestarea preventivă a acestuia pentru 30 de zile.

Cercetările continuă.

DEPISTAT CONDUCÂND UN AUTO, FIIND SUB INFLUENŢA ALCOOLULUI

La data de 6 octombrie a.c., poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Iaşi au oprit pentru control, în comuna Victoria, un autoturism condus de un bărbat de 37 de ani.

Întrucât emana halenă alcoolică, bărbatul a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0,45 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Acesta a fost condus la o unitate medicală, unde i-au fost prelevate mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, iar cercetările continuă.

ACŢIUNE RUTIERĂ A POLIŢIŞTILOR IEŞENI

La data de 6 octombrie a.c., poliţiştii Biroului Rutier Iaşi au acţionat pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră pe drumurile publice şi prevenirea accidentelor rutiere, în special a celor produse pe fondul nerespectarea legislaţiei rutiere de către pietoni.

În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 36 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 11.890 de lei, dintre care 4 pentru abateri săvârşite de pietoni şi 32 pentru alte abateri.

De asemenea, au fost reţinute 6 permise de conducere şi a fost retras un certificat de înmatriculare.

Un bărbat de 53 de ani a fost sancţionat contravenţional, conform O.U.G. nr. 195/2002, deoarece a traversat şoseaua Arcu din municipiul Iaşi, prin loc nepermis pietonilor.

„SCUTUL PĂDURII” – ACŢIUNE PE LINIE SILVICĂ A POLIŢIŞTILOR IEŞENI

La data de 6 octombrie a.c.,  poliţiştii  Serviciului de Ordine Publică Iaşi împreună cu reprezentanţi ai Gărzii Forestiere Suceava – Biroul Judeţean Iaşi şi Direcţiei Silvice Iaşi au organizat şi desfăşurat o acţiune pentru verificarea modului de respectare a legislaţiei în vigoare privind provenienţa, circulaţia, depozitarea, prelucrarea şi comercializarea materialului lemnos, pe raza comunei Ciurea.

În acest context, a fost efectuat un control la punctul de lucru al unei societăţi comerciale, în urma căruia reprezentantul acesteia a fost sancţionat contravenţional, conform Legii nr. 171/2010, fiind dispusă confiscarea valorică a cantităţii de 22,23 metri cubi de material lemnos, întrucât materialul lemnos era comercializat fără emiterea de avize de însoţire.

ACTIVITATE PREVENTIVĂ A POLIŢIŞTILOR IEŞENI

La data de 6 octombrie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Iaşi au desfăşurat două activităţi preventive, beneficiari fiind elevii Liceului Teoretic “Alexandru Ioan Cuza”, din municipiul Iaşi.

În cadrul proiectului “Fără discriminare”, au fost oferite informații privind discriminarea, formele de manifestare ale acesteia, instituţiile cu rol în constatarea formelor de discriminare. Totodată, au fost prezentate drepturile omului și actele normative care sancţionează faptele de discriminare.

De asemenea, au fost transmise informaţii utile cu trebuie cunoscute şi aplicate pentru siguranţa personală şi siguranţa pe internet.