În data de 18 octombrie a.c., poliţiştii ieşeni au intervenit la 100 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112.

Au fost aplicate peste 190 de sancţiuni contravenţionale, iar în urma acţiunilor şi intervenţiilor efectuate au fost sesizate peste 30 de infracţiuni.

Ieri, poliţiştii au acţionat, la nivelul judeţului Iaşi, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice.

Au fost organizate 10 acţiuni şi s-a intervenit la 100 de evenimente, dintre care 87 au fost sesizate prin 112.

În urma activităţilor au fost sesizate 32 de infracţiuni.

Totodată, pentru neregulile constatate, poliţiştii au aplicat 193 de sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 103.600 de lei.

Siguranţa rutieră şi salvarea de vieţi sunt, de asemenea, priorităţi ale Poliţiei Ieşene. Astfel, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie.

Au fost reţinute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 15 permise de conducere şi au fost retrase 4 certificate de înmatriculare.

REŢINUŢI DE POLIŢIŞTI PENTRU TÂLHĂRIE CALIFICATĂ

Poliţiştii din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale Iaşi au identificat un tânăr de 22 de ani bănuit de tâlhărie calificată şi un bărbat de 30 de ani bănuit de complicitate la tâlhărie calificată.

Din investigaţiile efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că în seara de 7 septembrie a.c., în timp ce s-ar fi aflat pe raza municipiului Iaşi, purtând măşti de protecţie şi exercitând acte de violenţă, cei doi i-ar fi sustras unui alt bărbat un lanţ şi o brăţară.

În baza probatoriului administrat în cauză, la data de 18 octombrie a.c., cele două persoane bănuite de comiterea faptei au fost reţinute de poliţişti pentru 24 de ore, urmând ca la data de 19 octombrie a.c. să fie prezentate, cu propuneri legale, Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.

Cercetările continuă.

MANDAT DE EXECUTARE A PEDEPSEI ÎNCHISORII PUS ÎN APLICARE DE POLIŢIŞTI

La data de 18 octombrie a.c., poliţiştii Secţiei nr. 1 Poliţie Iaşi au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei de 4 ani închisoare, emis de Tribunalul Iaşi, pe numele unei femei de 55 de ani.

Aceasta a fost condamnată pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită şi fals intelectual.

În baza mandatului de executare a pedepsei închisorii, femeia a fost depusă în penitenciar, în vederea executării pedepsei.

DEPISTAŢI CONDUCÂND AUTOTURISME, FĂRĂ A DEŢINE PERMIS DE CONDUCERE

La data de 18 octombrie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 4 Poliţie Rurală Miroslava au oprit pentru control, în comuna Ţibana, un autoturism condus de un bărbat de 30 de ani.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că bărbatul nu deţine permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, iar cercetările continuă.

La data de 18 octombrie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 2 Poliţie Rurală Ciurea au oprit pentru control, în comuna Ciurea, un autoturism condus de un tânăr de 24 de ani.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că tânărul nu deţine permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, iar cercetările continuă.

CERCETAT PENTRU CONDUCERE SUB INFLUENŢA ALCOOLULUI

Poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Iaşi efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

Din investigaţiile efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că la data de 18 octombrie a.c., un bărbat de 67 de ani ar fi condus un autoturism, pe raza municipiului Iaşi, fiind sub influenţa alcoolului şi ar fi intrat în coliziune cu un alt auto, în urma impactului rezultând doar pagube materiale.

În urma testării bărbatului de 67 cu aparatul alcooltest a rezultat o valoare de 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiindu-i prelevate mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările continuă.

ACŢIUNE A POLIŢIŞTILOR LA PODU ILOAIEI PENTRU SIGURANŢA CETĂŢENILOR

La data de 18 octombrie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Podu Iloaiei, Serviciului Rutier Iaşi, Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Iaşi şi Biroului pentru Protecţia Animalelor Iaşi, cu sprijinul reprezentanţilor Serviciului Judeţean de Metrologie Iaşi, Oficiului pentru Protecţia Consumatorului Iaşi şi D.S.V.S.A. Iaşi au acţionat pentru asigurarea unui climat corepsunzător de ordine şi siguranţă publică, combaterea faptelor ilicite şi informarea cetăţenilor cu privire la legislaţia în vigoare.

În cadrul acţiunii au fost verificate 26 de societăţi comerciale şi au fost controlate 56 de autoturisme.

De asemenea, au fost controlaţi 11 agenţi de pază şi au fost legitimate 94 de persoane.

În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 34 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 21.730 de lei, dintre care 17 pentru abateri la regimul rutier, 10 pentru fapte de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice şi 7 pentru alte abateri.

Totodată, în cadrul activităţilor au fost distribuite 50 de pliante informativ-preventive cu informaţii referitoare la operaţionalizarea şi atribuţiile Biroului pentru Protecţia Animalelor, legislaţia în domeniul protecţiei animalelor, precum şi obligaţiile deţinătorilor de animale.

ACŢIUNE A POLIŢIŞTILOR RUTIERI PENTRU SIGURANŢA CETĂŢENILOR

La data de 18 octombrie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Iaşi au acţionat pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră şi prevenirea accidentelor rutiere, în special a celor produse pe fondul neacordării priorităţii de trecere pietonilor şi nerespectării legislaţiei rutiere de către pietoni.

În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 31 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 14.035 de lei, dintre care 10 pentru abateri săvârşite de pietoni, 3 pentru neacordare prioritate de trecere pietonilor şi 18 pentru alte abateri.

De asemenea, au fost reţinute 7 permise de conducere.

ACTIVITĂŢI PREVENTIVE ALE POLIŢIŞTILOR IEŞENI

La data de 18 octombrie a.c., poliţiştii Biroului de Siguranţă Şcolară Iași şi Secţiei nr. 3 Poliţie Iaşi au desfăşurat o activitate informativ-preventivă, la Şcoala Gimnazială “Mihai Codreanu”, din municipiul Iaşi.

În cadrul activităţii, poliţiştii au descris formele de agresiune întânite în şcoli şi au oferit informaţii utile pentru prevenirea delincvenţei juvenile.

De asemenea, elevii au primit informații despre noțiunea de infracțiune, răspunderea penală a minorilor şi recomandări pentru a evita victimizarea.

Totodată, au fost prezentate influențele anturajului asupra comportamentului minorilor şi modalităţile de reacţie pentru situaţii concrete, menite a reduce riscul de victimizare.

La data de 18 octombrie a.c., în cadrul proiectului de prevenire a relaţiilor toxice cu accent pe prevenirea violenţei domestice şi a traficului de persoane „Relaţii sănătoase versus capcana relaţiilor toxice”, poliţiştii din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, împreună cu reprezentanţi ai A.N.Î.T.P. Iaşi şi R.O.R. Iaşi, au desfăşurat o activitate online cu caracter informativ-preventiv, beneficiari fiind angajaţii unei societăţi.

Astfel, a fost prezentat proiectul şi au fost expuse materiale ce conţin informaţii cu privire la caracteristicile unei relaţii toxice şi consecinţele legale în cazul nerespectării prevederilor referitoare la faptele de violenţă domestică.

Totodată, au fost transmise informaţii privind prevenirea violenţei domestice, aspecte ce ţin de recunoaşterea unei relaţii toxice, metoda de racolare loverboy, instituţiile cărora se pot adresa victimele violenţei domestice, serviciile de care pot beneficia, numerele de telefon gratuite şi accesibile non-stop – help line 0800500333, 0800800678 unde pot obţine consiliere şi îndrumare de specialitate.