În data de 13 octombrie a.c., poliţiştii ieşeni au intervenit la peste 80 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112.

Au fost aplicate peste 350 de sancţiuni contravenţionale, iar în urma acţiunilor şi intervenţiilor efectuate au fost sesizate peste 20 de infracţiuni.

Ieri, poliţiştii au acţionat, la nivelul judeţului Iaşi, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice.

Au fost organizate 9 acţiuni şi s-a intervenit la 82 de evenimente, dintre care 76 au fost sesizate prin 112.

În urma activităţilor au fost sesizate 22 de infracţiuni.

Totodată, pentru neregulile constatate, poliţiştii au aplicat 365 de sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 54.745 de lei.

Siguranţa rutieră şi salvarea de vieţi sunt, de asemenea, priorităţi ale Poliţiei Ieşene. Astfel, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie.

Au fost reţinute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 22 de permise de conducere şi au fost retrase 7 certificate de înmatriculare.

UPDATE://REŢINUŢI DE POLIŢIŞTI PENTRU TÂLHĂRIE CALIFICATĂ ŞI FURT CALIFICAT

Poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 9 Poliţie Rurală Hârlău au identificat doi tineri, ambii de 19 ani, bănuiţi de comiterea infracţiunilor de tâlhărie calificată şi furt calificat.

Din investigaţiile efecetuate până în prezent, s-a constatat faptul că în seara de 8 octombrie a.c., aceştia s-ar fi deplasat pe un imaş din comuna Cotnari, iar prin exercitarea de acte de violenţă asupra unui bărbat, i-ar fi sustras acestuia un pachet de ţigări şi o ovină. Ulterior, cei doi tineri ar fi sustras un balot de fân, de pe un alt teren.

Prejudiciul a fost recuperat de poliţişti.

În baza probatoriului administrat în cauză, la data de 12 octombrie a.c., cei doi tineri bănuiţi de comiterea faptelor au fost reţinuţi de poliţişti, pentru 24 de ore.

La data de 13 octombrie a.c., cei doi tineri bănuiţi de comiterea faptelor au fost prezentaţi, cu propuneri legale, Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău şi Judecătoriei Hârlău, instanţă care a dispus arestarea preventivă a acestora pentru 30 de zile.

Cercetările continuă.

PESTE 1.200 DE ŢIGARETE CONFISCATE DE POLIŢIŞTI

La data de 13 octombrie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Târgu Frumos au depistat, pe raza oraşului Târgu Frumos, un bărbat de 61 de ani, care deţinea, în vederea comercializării, ţigarete susceptibile a proveni din contrabandă.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă şi s-a dispus ridicarea, în vederea confiscării, a 1.220 de ţigarete.

UPDATE://CERCETAT PENTRU INFRACŢIUNI LA REGIMUL RUTIER

Poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Iaşi efctuează cercetări în cadrul unui dosar penal întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

Din investigaţiile efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că la data de 1 octombrie a.c., un bărbat de 37 de ani ar fi condus un autoturism, pe DJ 248 şi ar fi intrat în coliziune cu un alt auto, în urma impactului rezultând rănirea a două persoane.

Cei doi conducători auto au fost testaţi cu aparatul alcooltest, iar în urma testării bărbatului de 37 de ani a rezultat o valoare de 1,20 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiindu-i prelevate mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

În baza probatoriului administrat în cauză, la data de 13 octombrie a.c., bărbatul de 37 de ani a fost reţinut de poliţişti pentru 24 de ore, fiind introdus în Arestul I.P.J. Iaşi.

La data de 14 octombrie a.c., acesta va fi prezentat, cu propuneri legale, Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.

Cercetările continuă.

DEPISTAT CONDUCÂND O AUTOUTILITARĂ, DEŞI AVEA PERMISUL DE CONDUCERE REŢINUT

La data de 13 octombrie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 6 Poliţie Rurală Paşcani au oprit pentru control, în comuna Hărmăneşti, o autoutilitară condusă de un tânăr de 19 ani.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că tânărul are permisul de conducere reţinut.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, iar cercetările continuă.

DEPISTAT CONDUCÂND UN AUTO, AVÂND SUSPENDAT DREPTUL DE A CONDUCE

La data de 13 octombrie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Târgu Frumos au oprit pentru control, în oraşul Târgu Frumos, o autoutilitară condusă de un tânăr de 23 ani.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că tânărul avea suspendat dreptul a conduce vehicule pe drumurile publice.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, iar cercetările continuă.

ACTIVITATE PREVENTIVĂ A POLIŢIŞTILOR DE LA BIROUL DE SIGURANŢĂ ŞCOLARĂ

La data de 13 octombrie a.c., în cadrul campaniei “Un tânăr informat e un tânăr sănătos”, derulată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi, împreună cu Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport Iaşi, poliţiştii din cadrul Biroului pentru Siguranţă Şcolară Iaşi au desfăşurat o activitate informativ-preventivă, beneficiari fiind elevii Şcolii Gimnaziale “Ionel Teodoreanu”, din municipiul Iaşi.

În cadrul activităţii au fost prezentate cauzele apariţiei delincvenţei juvenile în rândul adolescenţilor şi formele de manifestare ale acesteia.

De asemenea, au fost prezentate aspecte legislative privind noţiunea de infracţiune şi consecinţele încălcării legii de către minori.

Poliţiştii au distribuit 75 de broşuri aferente campaniei şi au oferit recomandări preventive ce trebuie cunoscute şi aplicate pentru siguranţa personală, a bunurilor şi evitarea victimizării.

ACTIVITATE PREVENTIVĂ A POLIŢIŞTILOR DE LA PAŞCANI

La data de 13 octombrie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Paşcani au desfăşurat o activitate informativ-preventivă, beneficiari fiind elevii Liceului Tehnologic “Mihai Busuioc”, din municipiul Paşcani.

În cadrul activităţii au fost prezentate cauzele apariţiei delincvenţei juvenile în rândul adolescenţilor şi formele de manifestare ale acesteia.

De asemenea, au fost prezentate aspecte legislative privind noţiunea de infracţiune şi consecinţele încălcării legii de către minori.

Activitatea a urmărit creşterea gradului de informare al elevilor, în scopul de a preveni delincvenţa juvenilă şi de a reduce riscul de victimizare.

ACTIVITATE PREVENTIVĂ A POLIŢIŞTILOR IEŞENI

La data de 13 octombrie a.c., în intervalul orar 10.00-12.00, în cadrul proiectului de prevenire a relaţiilor toxice cu accent pe prevenirea violenţei domestice şi a traficului de persoane „Relaţii sănătoase versus capcana relaţiilor toxice” iniţiat de Inspectoratul de Poliţie Iaşi, în parteneriat de Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane Iaşi şi Asociaţia R.O.R., poliţiştii din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, împreună cu reprezentanţi ai A.N.Î.T.P. Iaşi au desfăşurat două activităţi informativ-preventive, la Colegiul Tehnic “Mihail Sturdza”, din municipiul Iaşi.

Astfel, a fost prezentat proiectul şi au fost expuse materiale ce conţin informaţii cu privire la caracteristicile unei relaţii toxice şi consecinţele legale în cazul nerespectării prevederilor referitoare la faptele de violenţă domestică.

Totodată, au fost transmise informaţii privind prevenirea violenţei domestice, aspecte ce ţin de recunoaşterea unei relaţii toxice, metoda de racolare loverboy, instituţiile cărora se pot adresa victimele violenţei domestice, serviciile de care pot beneficia, numerele de telefon gratuite şi accesibile non-stop – help line 0800500333, 0800800678 unde pot obţine consiliere şi îndrumare de specialitate.