De la 1 iulie au intrat în vigoare pachetele de servicii medicale de stat destinate gravidelor si lăuzelor.

Pachetele gratuite destinate femeilor gravide, cuprinse în HG nr. 696/2021, cuprind urmatoarele analize și investigații care se pot face gratuit:

– luarea în evidenţă în primul trimestru – se decontează o consultaţie;

– supravegherea, lunar, din luna a treia până în luna a șaptea – se decontează o consultaţie pentru fiecare lună;

– supravegherea, de două ori pe lună, din luna a șaptea până în luna a noua inclusiv – se decontează două consultaţii pentru fiecare lună;

– urmărirea lăuzei la externarea din maternitate (la domiciliu) – se decontează o consultaţie;

– urmărirea lăuzei la patru săptămâni de la naştere – (la domiciliu) – se decontează o consultaţie.

În cadrul programului se face și promovarea alăptării exclusive până la vârsta de şase luni, și continuarea acesteia până la 12 luni, se recomandă testare pentru HIV, hepatită de etiologie virală cu virus B și C și lupus a femeii gravide. Gratuitatea este acordată prin medicul de familie, pentru intervalul cât gravida este în evidența acestuia și până la 4 săptămâni de la naștere. 

Normele metodologice de aplicare pentru anii 2021-2022, cuprinse în Ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) nr. 1.068/627/2021, stabilesc următoarele analize şi investigaţii medicale pentru supravegherea unei sarcinii fără risc:

– consultații de specialitate obstetrică-ginecologie;

– hemoleucogramă completă;

– determinare la gravidă a grupului sanguin ABO și Rh;

– uree serică, acid uric seric și creatinină serică, glicemie

– TGP, TGO, TSH;

– examen complet de urină (sumar + sediment);

– VDRL sau RPR;

– testare HIV la gravidă;

– evaluarea gravidei pentru infecţii cu risc pentru sarcină (pentru rubeolă, toxoplasmoză, infecţia CMV, hepatită B şi C);

– secreție vaginală;

– examen citologic cervico-vaginal Babeş-Papanicolau (până la S23 + șase zile) sau test de toleranță la glucoză per os +/- hemoglobină glicată (S24 – S28 + șase zile) sau Biometrie fetală (S29-S33 + șase zile) sau detecția streptococului de grup B (S34 – S37 + șase zile);

– ecografie de confirmare, viabilitate și datare a sarcinii.

În cazul sarcinilor cu risc, normele de aplicare a pachetelor medicale pentru 2021-2022 includ şi alte tipuri de investigaţii:

– dozare proteine urinare;

– proteine totale serice;

– ecografie obstetricală și ginecologică;

– sodiu seric;

– potasiu seric;

– cardiotocografie (pentru evaluarea gravidelor cu uter cicatriceal în trimestrul III).

Pentru screening prenatal, care se efectuează între săptămâna 11 şi 19 + 6 zile de sarcină, sunt prevăzute următoarele servicii medicale:

– ecografie pentru depistarea anomaliilor fetale (S11 – S19+6 zile);

– dublu test/triplu test;

– consultație de specialitate obstetrică ginecologie (interpretarea rezultatelor).

Alte precizari:

  • Serviciile medicale gratuite pentru gravide se pot efectua în limita plafonului de fonduri acordat de către CNAS pentru unitatea medicală în cauză.
  • Internarea gravidei pentru naștere se poate face fără bilet de internare, iar aceasta va beneficia de investigații, consultații diagnosticare, tratamente medicale, medicamente, cazare și masă gratuit, dacă aceasta nu solicită condiții speciale, peste cele standard.
  • Toate femeile gravide beneficiază de toate celelalte servicii medicale oferite celor asigurați, respectiv la medicul de familie, servicii dentare, în spitale, în ambulatoriu, servicii medicale de urgențe la domiciliu și transport sanitar.

 Surse: Avocatnet.ro, CNAS.ro