“Nici o faptă bună nu rămâne nepedepsită”.

Sunt cuvinte dure dar care descriu cel mai bine situația familiei Ababei din Schitu Duca, județul Iași. O mamă singură și cei cinci copii trăiau in condiții greu de imaginat iar cazul a ajuns in atenția oamenilor inimoși de la Asociația Grupul Zâmbetul Nostru, cu sprijinul asociației CaritAni.

Intr-un timp record, o lună de zile, casa dărăpănată in care locuiau cei șase membri s-a transformat intr-un cămin cald, dotat cu absolut tot ce era necesar. S-au reconsolidat pereții, s-au pus ferestre și usi, s-au construit o baie modernă și o bucătărie utilată cu absolut tot ce este necesar. Practic, totul, de la furculiță până la acoperiș, a fost predat familiei nou-nouț. Mai mult, asociația s-a asigurat că cei mici vor merge la școală zilnic, asigurându-le transportul de la hotelul unde au fost cazați pe parcursul lucrărilor.

Din păcate, binele nu se poate face cu forța pentru că după doar 2 luni, totul este distrus. Munca voluntarilor, sprijinul nemărginit și necondiționat al asociației nu au schimbat și caracterul celei pe care nu știu dacă o putem numi “mama”bună.

Femeia a fost găsită sub influența băuturilor alcoolice de către voluntarii sosiți de Paște cu alimente și haine noi pentru cei mici, copiii erau murdari, flămânzi iar casa nu semăna nici pe departe cu căminul pe care familia l-a primit pe data de 10 februarie. Geamuri sparte, ușa ruptă, televizorul nou-nouț era pe jos, mizerie și dezordine peste tot, iar mama în stare avansată de ebrietate.

Dezamăgire, frustrare a celor de la Asociația Grupul Zâmbetul Nostru și CaritAni? Cu siguranță există! Dorința de a ajuta in continuare pe cei aflați cu adevărat in nevoie? Cu siguranță exista și asta!

“Am muncit din greu pentru a finaliza lucrările la timp, deși uneori frigul ne-a dat de furcă.

Acum, după aproape 2 luni jumătate, după ce le-am dat casa în folosință, iată ne dăm seama că eforturile noastre au fost în zadar.

Cu regret și durere în suflet, vă anunțăm că am găsit casa în condiții mai puțin fericite, mobilierul aproape distrus, munca noastră călcată în picioare. Rolul nostru ca ONG nu a fost să facem evaluarea cazului înainte de începerea lucrărilor sau monitorizarea familiei după predarea casei, ci misiunea noastră a constat în a interveni de urgență pentru 5 copii și mama lor și s-a încheiat la finalizarea proiectului. Situația aceasta însă nu ne descurajează în a continua să ajutăm oamenii aflați în nevoie”, au anuntat reprezentantii Asociației Grupul Zâmbetul Nostru.

“Tare rău ne pare de această situație și nu e vorba numai despre bani, deși suma cheltuită pentru a le crea condiții nu este deloc de neglijat-aproximativ 30.000 de euro-ci ne pare rău că ne-am dedicat trup și suflet, nu am fost oameni in acea perioadă, nu dormeam de griji, pentru că toți am promis că le vom face un cămin intr-o lună de zile însă cheltuielile ne-au depășit. Ne pare rău pentru acei copii, care nu au nici o vină pentru ceea ce li se întâmplă. Ne pare rău că ne-am lăsat pe noi. Dar asta este, vom merge mai departe și vom continua să ajutăm așa cum putem pe cei care merită”, a declarat Ana Postolachi, Asociația CaritAni, pentru 24iasi.

Primarul comunei Schitu Duca, Grigore Cociorvă a declarat pentru 24iasi că va intruni o comisie săptămâna următoare, la care vor fi prezenți cei de la DGSAPC, Poliția Locală, reprezentanți locali, pentru a stabili ce este mai bine pentru acești copii nevinovați care trăiesc alături de o mamă iresponsabilă care ii poate pune oricând in pericol având in vedere că aceasta consumă alcool in mod repetat, mai ales de când s-a văzut cu un acoperiș nou deasupra capului.

“Avem in vedere acest caz de mult timp, i-am ajutat mereu cu tot ce s-a putut: pachete, ajutor social, donații. Asociația Grupul Zâmbetul Nostru le-a construit, practic, o nouă casă, cu tot ce era necesar pentru că din ceea ce era nu au salvat mare lucru, însă doamna Ababei nu a putut păstra in bune condiții nimic din ceea ce i s-a oferit. Imi pare rău pentru acei copii insa mă tem că vom fi nevoiți ca pentru siguranța lor să luăm o decizie radicală, cum ar fi aceea de a-i prelua intr-un centru de ingrijire”, a declarat primarul Grigore Cociorva.

Iată cum arată locuința acum:

Iată cum arăta casa la data predării, 10 februarie.