Președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, a semnat astăzi contractul de execuție a lucrărilor pentru reabilitarea și modernizarea Filarmonicii de Stat “Moldova” Iași. Este vorba despre imobilele cu numerele cadastrale 161496 și 161497 situate pe strada Cuza Vodă nr. 29. Câștigătoarea licitației de atribuire a contractului este SC IASICON SA Iași, iar valoarea lucrărilor se ridică la 48.005.208, 84 de lei, fără TVA.

Semnarea acestui contract de lucrări este mai mult decât un nou început pentru Filarmonica de Stat Moldova este și un gest de reparație morală față de Iași, capitala culturală a țării, care de două decenii așteaptă ca această bijuterie a patrimoniului să fie reabilitată. Reiterez ceea ce am afirmat cu numeroase ocazii: cultura ocupă un loc fruntaș în lista de priorități a acestei administrații liberale de la Consiliul Județean Iași. Cu această etapă suntem tot mai aproape de momentul în care artiștii și spectatorii se vor regăsi în sala de concerte a Filarmonicii pentru a celebra împreună arta. Vom reda Iașului obiectivele culturale care să reconfirme statutul său de centru cultural și spiritual al României’’, a declarat președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.

Finanțarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a imobilelor în care funcționează Filarmonica ieșeană va fi asigurată din fonduri europene în cadrul Programului Regional Nord-Est 2021-2027, Prioritatea 7: Nord – Est – O regiune mai atractivă, printr-un proiect pe care Consiliul Județean îl realizează în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași.

Pare aproape de necrezut că după o îndelungă așteptare, putem să redăm strălucirea acestei bijuterii, și cu valoare arhitecturală, dar mai ales cu valoare culturală. Vreau să mulțumesc Episcopiei Romano-Catolice Iași pentru colaborarea pe care o avem, pentru că ne-a încredințat aceste imobile și, odată cu ele, încrederea că vom face lucrul corect și vom găsi soluția pentru a le salva. Totodată, mulțumesc și Primăriei Municipiului Iași pentru parteneriatul pe care îl avem pentru a depune acest proiect spre finanțare prin POR. Reabilitarea Filarmonicii, construirea sediului Operei în Copou, construirea Sălii Polivalente sunt repere importante pentru Iași și angajamente pentru care trebuie să facem tot posibilul să le ducem la îndeplinire’’, a afirmat președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.

Va fi o provocare pentru constructori, care sunt puși în situația de a realiza o lucrare care va rămâne pentru eternitate, dar am încredere că vor depăși orice fel de piedici. Mă bucur că Iașul va avea, în sfârșit, această Filarmonică reparată, așa cum mi-am dorit din suflet. Simt că inima Iașului începe din nou să bată pentru cultură’’, a declarat directorul general al Filarmonicii de Stat “Moldova’’ Iași, Bujor Prelipcean.

Potrivit contractului semnat astăzi, procesul de reabilitarea și modernizare a Filarmonicii ieșene va fi de 19 luni de la data Ordinului de începere a lucrărilor.