Deoarece la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase “Sf. Parascheva” din Iași sunt îngrijiți pacienți de toate vârstele, conducerea unității medicale a decis că saloanele în care sunt spitalizați micii pacienți să devină mai prietenoase și le aducă acestora un zâmbet cu ajutorul personajelor de poveste, îndrăgite de către toți copiii.

“Ce sentiment îți transmite un spital? De tristețe, de separare de cei dragi, de teamă de necunoscut, de singurătate și lista poate continua. Nu și la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva, unde știind cât de importantă este starea de spirit, mai ales pentru cei care se află în suferință cu atât mai mult cu cât discutăm de micii pacienți.

De aceea, rezervele și saloanele în care sunt îngrijiți copiii internați cu patologii din spectrul infecto-contagios vor căpăta o pată de culoare. Am animat pereții cu personaje pentru un ambient plăcut, cu elemente din natură pentru că știm cât de mult le place celor mici să se bucure de aerul curat și să interacționeze cu necuvântătoarele.

Știm, de altfel, că timpul în spital trece parcă și mai greu decât acasă iar răbdarea le este pusă la încercare. Pentru că ne gândim și la aparținători, în speță, mămicile însoțitoare ne-am gândit că subiectele animate de pe pereții rezervelor și saloanelor din secțiile spitalului nostru să le fie sursă de inspirație pentru a le crea jocuri, povești și …chiar pentru învățare. Sistemul solar cu planetele colorate și vesele vor fi cu siguranță ușor de reținut și le va înveseli ziua.

În echipe, personalul medical și auxiliar din fiecare secție, în care am început amenajarea, s-a îngrijit ca fiecare personaj să aibă rol în poveste, s-au implicat ca de fiecare dată în tot ceea reprezintă grija față de pacient indiferent de vârstă”, a declarat managerul unității medicale, medicul Florin Roșu.

Pentru ca atmosfera “ca de spital” să fie mai plăcută pentru cei mici, vechea lenjerie de pat albă a fost supusă unui “update”.

“Am completat nota de de veselie cu așternuturi colorate pentru a-i ajuta pe cei mici să se simtă într-un mediu cât mai plăcut. Copiii ne învață cât de puțin avem nevoie să fim fericiți însă noi ne dorim să le oferim cât mai multe motive să de a nu simți lipsa mediului familial iar șederea pe durata internării și tratamentului să fie cât mai ușor de acceptat.

Inițiativa noastră a prins contur deja în 3 din cele 6 secții, acolo unde avem paturi destinate copiilor și însoțitorilor acestora. Scopul nostru este de a extinde veselia în toate secțiile, cei mici împreună cu mămicile să lase grija suferinței în mâinile noastre iar mediul în care sunt nevoiți să urmeze tratamentul să fie o sursă de optimism și bună dispoziție.

Boala nu este motiv de veselie însă tratamentul nostru depășește granițele științei, ale regulilor și protocoalelor atunci când este vorba de empatie, alinare și grijă pentru fiecare pacient în parte”, completat Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase “Sf. Parascheva” din Iași.