Ziua internaţională a radiologiei, marcată în fiecare an la 8 noiembrie, este dedicată, în 2021, Radiologiei intervenţionale şi rolului său esenţial în tratarea pacienţilor, informează site-ul https://www.internationaldayofradiology.com/.

Prin motto-ul din 2021, “Radiologie intervenţională – Îngrijire activă pentru pacient”, organizatorii invită persoane şi organizaţii (societăţi radiologice naţionale, societăţi de subspecialitate radiologică, societăţi de radiografi şi societăţi de ştiinţe aliate, departamente de imagistică etc.) din întreaga lume să împărtăşească impresiile lor de zi cu zi, cu prilejul Zilei internaţionale a Radiologiei, mai scrie sursa citată.

În contextul în care lumea continuă să facă faţă provocărilor determinate de COVID-19, este extrem de important să recunoaştem rolul cheie pe care imagistica medicală îl are în medicină, nu numai în circumstanţe neprevăzute, cum ar fi pandemia, ci şi zilnic în toate domeniile legate de îngrijirea pacientului, atrag atenţia organizatorii, în 2021.

Radiologia este o ramură a medicinei care examinează corpul uman cu ajutorul razelor X, în vederea stabilirii diagnosticelor sau a tratării şi gestionării bolilor vizualizate. Printre tehnologiile imagistice utilizate de radiologi se numără: ultrasonografia, tomografia computerizată (CT), medicina nucleară, tomografia prin emisie de pozitroni, rezonanţa magnetică nucleară (RMN). Cea mai cunoscută subspecialitate a radiologiei este cea folosită cu scopul diagnosticării, în acest sens radiografia sau roentgenografia fiind una dintre cele mai frecvente aplicaţii imagistice folosite. Radiografiile sunt astfel produse prin transmiterea de raze X printr-un pacient către un dispozitiv de captare, pentru ca apoi să fie convertite într-o imagine pentru diagnostic, potrivit site-ului webclinic.ro/.

În afară de radiologia de diagnosticare, există şi radiologia intervenţională, care utilizează imaginea ghidată obţinută cu ajutorul razelor X pentru efectuarea de proceduri minim-invazive, în scop de diagnostic şi tratament pentru numeroase boli ale diverselor organe. Este folosită cu efecte foarte bune în proceduri precum angioplastia, embolizarea, regresarea leziunilor vasculare, dilatarea şi stentarea la nivelul vaselor de sânge.

Tehnicile utilizate în radiologia intervenţională (RI) oferă noi opţiuni de tratament pentru multe afecţiuni, permiţând pacienţilor să fie trataţi cu un risc mai mic şi să reducă timpul de spitalizare. Procedurile RI pot fi utilizate în aproape toate sistemele de organe, iar lista afecţiunilor care pot fi diagnosticate şi tratate folosind tehnici ghidate de imagine este în continuă creştere, conform https://snrir.ro/.

Marcarea zilei de 8 noiembrie ca zi internaţională a radiologiei este o iniţiativă a Societăţii Europene de Radiologie, a Societăţii Radiologice a Americii de Nord şi a Colegiului American de Radiologie, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare în ceea ce priveşte importanţa acestei specialităţi medicale.

sursa: Agerpres