Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc este sărbătorită, în 2021, în prima duminică a lunii octombrie, respectiv la 3 octombrie.

Legea nr. 79/2019, prin care a fost instituită Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc, prevede posibilitatea organizării de către autorităţile publice centrale, locale sau de alte instituţii ale statului, de către persoane fizice sau juridice, a unor programe şi a unor manifestări cu caracter social sau ştiinţific, în scopul de a aprecia şi de a promova obiceiurile şi produsele culinare tradiţionale. În acest sens, autorităţile centrale şi locale pot contribui la organizarea acţiunilor prin acordarea de sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în limita alocaţiilor bugetare aprobate.

Aceeaşi lege precizează că: “prin vin românesc se înţelege vinul obţinut din struguri proveniţi în proporţie de 100% din România şi care are inscripţionat pe etichetă drapelul României”, conform site-ului http://legislatie.just.ro/.

Legea nr. 79/2019 a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis prin Decretul nr. 395 din 24 aprilie 2019.

Chef Nico Lontras (Rare Food Services), Cezar Ioan (vinul.ro) şi Cosmin Dragomir (gastroart.ro), iniţiatorii primului Congres de gastronomie şi vin, desfăşurat în Bucureşti, au propus, la 7 iunie 2017, atât profesioniştilor, cât şi publicului, spre dezbatere şi îmbunătăţire, un “Manifest pentru gastronomia şi vinurile din România”, argumentând că păstrarea tradiţiilor alimentare, valorificarea superioară a acestora (atât din perspectivă culturală, cât şi economică), trebuie să fie o prioritate naţională. “Declararea unei ‘Zile naţionale a gastronomiei şi vinului din România’ care să fie liberă prin lege poate constitui prilej permanent pentru reconectarea la una dintre cele mai importante surse ale identităţii noastre naţionale şi pentru promovarea economiei şi turismului din ţara noastră”, au subliniat iniţiatorii manifestului, potrivit site-ului congresuldegastronomie.ro.

La 29 mai 2018, proiectul legislativ a fost înregistrat la Senat, fiind semnat de 19 parlamentari, cu propunerea de a celebra această zi la data de 15 septembrie, apropiată de sărbătoarea Sfântului Cuvios Eufrosin, bucătarul, pomenit, an de an, la 11 septembrie. Iniţiatorii menţionau, în expunerea de motive postată pe site-ul www.cdep.ro, că stabilirea unei zile care să celebreze “bogăţia de gusturi şi tradiţii româneşti” este necesară pentru a scoate în evidenţă calităţile bucătăriei şi vinului românesc şi pentru a le face cunoscute.

Senatul a adoptat, la 5 iulie 2018, proiectul legislativ privind instituirea Zilei naţionale a gastronomiei şi a vinului românesc, cu două amendamente admise în comisiile de specialitate, care modifică titlul şi ziua dedicată sărbătoririi ei. Astfel, titlul s-a modificat, devenind “Lege privind Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc”, în loc de “Lege privind instituirea zilei de 15 septembrie – Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc”. De asemenea, a fost înlocuit textul “se instituie ziua de 15 septembrie – Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc” cu “se instituie Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc, în ultima duminică a lunii octombrie”.

La 18 octombrie 2018, la propunerea deputaţilor de Alba, Ioan Dîrzu (PSD) şi Corneliu Olar (PNL) făcută în cadrul lucrărilor Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, desfăşurate la Alba Iulia, s-a votat însă, în unanimitate, ca Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc să fie marcată în prima duminică din luna octombrie. Corneliu Olar a propus, de asemenea, fiind şi adoptat respectivul amendament, ca un articol să menţioneze clar că “prin vin românesc se înţelege vin obţinut din struguri proveniţi în procent de sută la sută din România”.

Camera Deputaţilor a adoptat, la 27 martie 2019, proiectul care instituie Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc în prima duminică a lunii octombrie. 

sursa: Agerpres