În acest an, pe 3 aprilie, se împlinesc 173 de ani de când Domnul Moldovei Grigore Alexandru Ghica, a aprobat Hotărârea Divanului Obştesc, semnând “Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”. Prin aceasta lege, s-a dat statut juridic armei Jandarmeriei, stabilindu-se principiile de organizare și funcționare, acest act reprezentând documentul oficial de înfiinţare a instituţiei.

Cu prilejul Zilei Jandarmeriei Române, Inspectoratul de Jandarmi Județean Iași va organiza în zilele de sâmbătă și duminica, 01 și 02 aprilie 2023, in intervalul orar 12.00 – 18.00, la Palas Mall, un eveniment în cadrul căruia vor fi prezentate tehnica, echipamentul, caii și câinii de serviciu ai Jandarmeriei, iar în cadrul unui atelier vor fi prezenți alpiniștii specializați ai structurilor de antitero și acțiuni speciale.

Programul mai cuprinde exerciții demonstrative de autoapărare, dorind astfel să împărtășim curajul nostru, devotamentul și dedicarea pentru această armă.

Ziua de 1 Aprilie, se va încheia cu Ceremonialul Retragerii cu torțe, ca va avea loc pe traseul Palatul Culturii – bd. Ștefan cel Mare – Piața Unirii.La aceste manifestări alături de jandarmii ieșeni, vor participa: colegi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău, Detașamentului de Cavalerie al Jandarmeriei Române și studenți ai Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” București.

Vă așteptăm împreună cu cei mici, dar și cu cei mari, să îmbrățișăm file din istoria “Armei oamenilor de arme”.