Ziua Mondială a Prematurității este marcată începând din anul 2009, potrivit site-ului www.healthynewbornnetwork.org. Această zi (17 noiembrie) a fost inițiată de European Foundation for the Care of Newborn Infants (EFCNI), în parteneriat cu numeroase alte organizații europene ale părinților, în anul 2008.

De atunci, numeroase persoane și organizații din peste 100 de țări și-au unit forțele și au organizat activități, evenimente speciale și diverse acțiuni pentru a atrage atenția asupra nașterii premature și pentru a îmbunătăți situația bebelușilor născuți înainte de termen și a familiilor lor.

Statisticile arată că aproximativ unul din zece nou-născuți se naște prematur (adică înainte de a se încheia 37 de săptămâni de gestație), însumând un număr estimat, la nivel global, de 15 milioane de nașteri noi înainte de termen, în fiecare an.

Un raport din 2018 al UNICEF, intitulat „Survive and Thrive: Transforming care for every small and sick newborn”, arăta că la nivelul anului 2017 aproape 2,5 milioane de nou-născuți au decedat, cei mai mulți dintre ei din cauze care puteau fi prevenite. Aproape două treimi dintre acești bebeluși care au murit erau născuți prematur.

sursa: viata-medicala.ro