Ziua Bastonului Alb (International White Cane Day) este marcată în întreaga lume la 15 octombrie.

Ziua Bastonului Alb marchează realizările persoanelor nevăzătoare sau cu deficienţe de vedere. Un baston alb este un instrument important de mobilitate pentru aceşti oameni şi simbolul independenţei lor.

Bastoanele au fost folosite de nevăzători de secole, dar bastonul alb a fost introdus la începutul secolului al XX-lea. Bastoanele erau vopsite în alb pentru a fi mai uşor vizibile.

În Statele Unite ale Americii această zi a fost sărbătorită pentru prima dată în 1964, fiind proclamată de preşedintele Lyndon B. Johnson, potrivit www.awarenessdays.com.

Bastoanele albe au fost introduse pe teritoriul Statelor Unite şi promovate de Lion Clubs International. Există diferite tipuri bastoane, cum ar fi bastoanele lungi (cunoscute şi sub numele de bastoanele Hoover), bastonul de ghidare, bastonul de identificare (bastonul simbol), bastonul de sprijin şi bastonul pentru copii.

Nu toate bastoanele sunt utilizate ca dispozitive de mobilitate. Astfel, bastonul de identificare avertizează pe ceilalţi cu privire la deficienţa vizuală a purtătorului său, dar nu este de nici un ajutor ca instrument de mobilitate.

Bastonul alb reprezintă unul dintre simbolurile independenţei unei persoane nevăzătoare, asigurându-i capacitatea de a merge pe cont propriu. În 2011, preşedintele american Barack Obama s-a referit la Ziua Bastonului Alb drept Ziua Egalităţii Americanilor Orbi.

sursa: Agerpres