La 12 decembrie este marcată, anual, Ziua internaţională pentru acoperirea universală cu servicii de sănătate.

Adunarea Generală a ONU a aprobat la 12 decembrie 2012 o Rezoluţie prin care îndeamnă ţările să accelereze progresul spre acoperirea universală cu servicii de sănătate – în ideea că toată lumea, pretutindeni, ar trebui să aibă acces la servicii de îngrijire medicală de calitate şi accesibile – ca o prioritate esenţială pentru dezvoltarea internaţională. La 12 decembrie 2017, prin Rezoluţia 72/138, ONU a proclamat ziua de 12 decembrie ca Ziua internaţională pentru acoperirea universală cu servicii de sănătate, se arată pe site-ul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), http://www.un.org.

În 2021, tema Zilei internaţionale pentru acoperirea universală cu servicii de sănătate – “Leave No One’s Health Behind: Invest in health systems for all” – face un apel la investirea în sisteme de sănătate pentru toţi, indică site-ul https://universalhealthcoverageday.org/. Toată lumea, de pretutindeni, merită să aibă acces la servicii de sănătate esenţiale de calitate fără să îndure dificultăţi financiare. Dacă vrem să prevenim viitoarele pandemii şi să obţinem sănătate şi bunăstare pentru toţi până în 2030 trebuie să acordăm prioritate echităţii – să investim mai mult în sănătate şi să alocăm în mod eficient şi echitabil resursele în funcţie de nevoi, se menţionează pe site-ul amintit.

Pe măsură ce intrăm în al treilea an al pandemiei de COVID-19, trebuie să consolidăm urgent sistemele de sănătate pentru a ne asigura că acestea sunt echitabile, reziliente şi capabile să răspundă nevoilor tuturor oamenilor, inclusiv celor legate de sănătatea mintală, spune secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, în mesajul de anul acesta cu ocazia Zilei internaţionale pentru acoperirea universală cu servicii de sănătate, potrivit https://www.un.org/. COVID-19 a ajuns în aproape orice parte a lumii, dar acoperirea cu servicii de sănătate încă nu. Undele de şoc ale acestei urgenţe sanitare lovesc cel mai puternic acele ţări care nu au sisteme de sănătate capabile să ofere îngrijire de calitate la preţuri accesibile pentru toţi, mai arată în mesaj secretarul general al ONU.

Ziua internaţională pentru acoperirea universală cu servicii de sănătate are drept scop creşterea gradului de conştientizare privind necesitatea unor sisteme de sănătate puternice şi trainice şi a unei acoperiri universale cu servicii de sănătate, cu implicarea mai multor părţi interesate. Pentru a promova sănătatea fizică şi psihică şi bunăstarea şi pentru a creşte speranţa de viaţă pentru toţi, trebuie să se realizeze o acoperire universală cu servicii de sănătate şi accesul la o îngrijire medicală de calitate.


Sistemul Naţiunilor Unite, partenerii de dezvoltare şi alte iniţiative relevante, precum Parteneriatul Internaţional pentru Sănătate pentru UHC2030, acordă sprijin statelor membre pentru dezvoltarea şi consolidarea durabilităţii acoperirii universale cu servicii de sănătate la nivel naţional, cu scopul de a promova accesul la servicii de sănătate pentru cei mai vulnerabili, se mai arată pe site-ul http://www.un.org.

sursa: Agerpres